Skanus matcha latte turi daug nuostabių savybių: ji žemiška, kreminė ir pilna kofeino (nors ir mažiau nei kava). Tačiau vienas bruožas, kurio niekada nerasite gerai pagamintoje matcha latte, yra riebi konsistencija. Vieno iš šių gėrimų gaminimo ritualo dalis yra koncentruotų žaliosios arbatos miltelių sumaišymas su trupučiu vandens, prieš pridedant kitų elementų, tokių kaip pienas ir saldiklis.
Norėdami išsiaiškinti, kaip tai padaryti, kreipėmės į Jee Choe, kavos ir arbatos someljė iš „Oh, How Civilized“. Anot Choe, čia reikia vengti vieno pagrindinio metodo. „Dažna klaida yra bandymas maišyti matchą vandenyje ar piene“, – sakė ji interviu „Tasting Table“. „Matcha yra smulkiai sumalti arbatos lapai, o tai reiškia, kad ji niekada neištirps skystyje. Maišant ji tiesiog juda, paliekant didelius gumulus, o ne suskaidžius matcha.” Be to, kad nesusidarys pakankamai suspensijos, maišant miltelius nesusidarys gražios putos, kurias paprastai matote užpiltus ant stiklinių pieno ir ledo.
Suplakti (arba išplakti), nemaišyti
Taigi, jei neturėtumėte maišyti matcha, ką turėtumėte daryti? Kaip paaiškino Jee Choe, „svarbiausia išplakti arba stipriai suplakti, kad jis sustingtų skystyje“. Kalbant apie plakimą, geriausias pasirinkimas yra bambukinis plaktuvas. Prieš naudodami metalinę versiją, gerai pagalvokite, nes šiuose įrenginiuose yra mažiau laidų nei ant bambuko veislių. Tai reiškia, kad metaliniais plaktuvais mažiau pavyks suskaidyti matchą į mažesnius gabalėlius ir susukti į orios konsistencijos suspensiją. Paruošę bambuko įrankį, pirmiausia norėsite išsijoti miltelius į platų dubenį, kad atsikratytumėte pradinių gumulėlių. Tada užpilkite šiek tiek karšto (bet ne verdančio) vandens. Nubraukite visus sausus miltelius nuo šonų ir viską suplakite zigzago formos „M“ forma. Pirmą kartą pabandžius tai gali atrodyti šiek tiek kieta, tačiau tai yra geriausias būdas į mišinį įnešti oro ir sukurti tą putą.
Jei neturite plaktuvo, galite suplakti matchą. Išsijotus miltelius ir tiek pat šilto vandens supilkite į stiklainį, uždarykite dangtelį, tada purtykite apie 30 sekundžių. Judėjimo turėtų pakakti, kad pudra būtų tinkamai sustabdyta. Kai baigsite, mišinį galite užpilti ant stiklinės ledo ir pieno, kad pagamintumėte ledinę latę, karšto vandens nereikia.