Nėra nieko blogiau už gaivinantį gėrimą, kuris praranda savo vėsumą nespėjus jo pabaigti. Geriausias būdas išvengti, kad gėrimas per greitai taptų drungnas, yra patiekti jį atšaldytoje stiklinėje, tačiau tam paprastai reikia šiek tiek planuoti. Laimei, yra greitas stiklo indų temperatūros mažinimo būdas.
Pagrindinis būdas greitai atšaldyti stiklinę yra užpildyti ją ledu ir vandeniu. Turėtų užtrukti vos kelias minutes, kol indas pakankamai atvės, o šį laiką galite panaudoti ingredientams paruošti arba gėrimui maišyti, jei ruošiate kokteilį. Tačiau jei norite paspartinti reikalus, pirmiausia reikia sulaužyti ledo kubelius. Ledo skaidymas į mažesnius gabalus padidina bendrą ledo paviršiaus plotą, sukuria didesnį šilumos perdavimo plotą ir leidžia vandeniui greičiau atvėsti.
Yra daugybė būdų, kaip greitai sutraiškyti ledą nesudarant netvarkos. Paprasčiausias būdas yra sutrinti ledo kubelius maišytuve arba virtuvės kombainu, bet galite tai padaryti ir rankomis. Tiesiog į didelį, tvirtą plastikinį maišelį pripildykite ledo kubelių ir kočėlu gerai sutrinkite. Jei planuojate dažnai skaldyti ledą, galbūt net verta investuoti į Lewis krepšį. Dažnas profesionalaus barmeno įrankių rinkinio bruožas – tai drobiniai maišai, sukurti specialiai susmulkintam ledui su pateiktu mediniu plaktuku.
Kitos gudrybės, kaip greitai atšaldyti stiklinius indus
Nors greičiausias būdas ją atvėsinti – užpildyti stiklinę lediniu vandeniu, tai nėra vienintelė galimybė. Jei turite daugiau laiko pasiruošti, galite įdėti stiklinius indus į šaldiklį 30 minučių iki valandos, kad sumažėtų temperatūra.
Tačiau prieš bandant šį metodą reikia atsiminti kai kuriuos dalykus. Svarbu žinoti, kad ne visus stiklinius indus galima laikyti šaldiklyje, o dėl itin žemos temperatūros stiklas gali tapti trapus ir įtrūkęs. Jei jis pagamintas iš grūdinto stiklo, tai turėtų būti gerai, bet nerizikuokite. Taip pat turėtumėte žinoti, kad dideli temperatūros pokyčiai gali sulūžti stikliniai indai, net jei jie yra grūdinti, todėl niekada nedėkite karštos stiklinės į šaldiklį. Į šaldiklį dėkite tik tuščias stiklines – jei viduje yra skysčio, užšaldamas jis išsiplės, o tai gali sukelti netvarkingą stiklo šukių išsiveržimą.
Kitas būdas aušinti kelias stiklines vienu metu yra panardinti jas į didelį indą, pavyzdžiui, aušintuvą, pripildytą ledinio vandens. Pagaminti tiek susmulkinto ledo reikia daugiau pastangų, nei verta, kad galėtumėte klijuoti kubeliais, tačiau druska taip pat gali padėti pagreitinti procesą. Įdėjus druskos į ledinį vandenį, jis greičiau atvės, nes sumažina skysčio užšalimo temperatūrą. Tiesiog nepamirškite prieš naudojimą praskalauti kiekvieną stiklinę, kad atsikratytumėte druskos pertekliaus, kuris gali turėti įtakos gėrimo skoniui.