Kavos žinovai žino, kad yra daug kintamųjų, kurie gali trukdyti sukurti tobulą kavos puodelį – nuo keraminio puodelio formos iki pupelių malimo būdo. Bandymas atsiminti visus kavos ruošimo patarimus net neišgėrus pirmojo puodelio gali būti sunkus, tačiau atkreipti dėmesį į skrudinimo datą yra svarbiausias pirmasis žingsnis ruošiant šviežiausią ir skaniausią puodelį. Profesionalų teigimu, konkretus laiko langas, per kurį jūsų pupelės yra šviežiausios, yra nuo vienos iki trijų savaičių po skrudinimo datos, tačiau jos vis tiek turėtų būti tinkamos iki trijų mėnesių. Taigi nekreipkite dėmesio į galiojimo datą, kuri tikriausiai yra vėlesnė nei tada, kai pupelių šviežumas pradeda mažėti, o atkreipkite dėmesį į kepimo datą.
Norint suprasti, kodėl tai yra auksinis šviežiai paruoštų galimybių langas, svarbu suprasti, kas yra kavos pupelės ir kaip jos nuimamos. Kavos pupelės prasideda ne kaip džiovintos ateities produktyvumo granulės – jos pradeda gyvuoti ant medžio, paslėpto viduje, vadinamoje kavos vyšnia, kuri, kaip jūs atspėjote, yra ryškiai raudonas, vyšniškai atrodantis vaisius. Kombainai renka vyšnias, kai jos prinoksta, pašalina visą minkštimą ir išdžiovina saulėje. Kai kavos pupelės yra be minkštimo ir išdžiūvo, jos lukštenamos, sumalamos ir eksportuojamos žalios, žalios formos. Tai yra kavos pupelių versija, nuo kurios pradeda dauguma skrudintojų.
Slaptas skrudintų kavos pupelių galiojimo laikas
Kavos pupelės eksportuojamos neskrudintos, nes taip užtikrinamas ilgesnis galiojimo laikas, o skrudintojams jas lengviau valdyti. Kai skrudintojai įmeta tvirtas, mažas šparagines pupeles į karštą sėdynę, prasideda šviežumo skaičiavimas. Yra mokslas, kodėl kava skanesnė iš šviežiai maltų pupelių, ir tai daugiausia susiję su deguonimi ir drėgme – tie patys dalykai, kurie turi įtakos jūsų pupelių šviežumui. Kai pupelės bus paskrudintos, visi gardūs žemiški skoniai, pažadinti ir įkvėpti per šilumą, iškart pradės mažėti, nes iš pupelių išsiskiria anglies dioksidas, vadinamas „dujų pašalinimu“.
Svarbu pažymėti, kad galbūt nenorėsite įsigilinti į šviežiai skrudintą kavos maišelį, kuris yra jaunesnis nei savaitė, nes jis vis dar išskiria daug anglies dioksido, o tai reiškia, kad ji dar nepasiekė tobulo skonio profilio. Kai pasieksite vienos savaitės ribą, galėsite gaminti pagal savo skonį. Tačiau atminkite, kad kiekvieną kartą, kai savo pupeles veikiate deguonimi, jos šiek tiek praranda savo skonio sudėtingumą. Kad kiekvieną kartą išgertumėte skanų joe puodelį, užplikykite per tą trijų savaičių šviežumo laikotarpį ir laikykite pupeles sandariame inde, kad jų išsilaikytų iki kitos partijos.